Skip to main content
  • El servei contra el malbaratament alimentari de Banc de Recursos i Rezero fa d’enllaç actualment entre 57 establiments i 85 entitats socials receptores arreu de Catalunya

  • A banda de les xifres assolides, el Pont Alimentari ha establert en aquest temps nombroses sinergies i col·laboracions i ha creat els Premis Remenja’mmm en el sector de la restauració per sensibilitzar sobre la importància de l’aprofitament

El servei Pont Alimentari de Banc de Recursos i Rezero compleix 6 anys d’activitat amb 1.423 tones de menjar aprofitat i 724 tones de CO2-eq estalviades.

Amb motiu de la celebració del Dia internacional de conscienciació sobre la pèrdua i el malbaratament d’aliments, el Pont Alimentari publica les xifres aconseguides des que va començar a treballar contra el malbaratament a Catalunya l’any 2015.

Creat per les fundacions Banc de Recursos i Rezero, aquest servei deriva excedents de menjar fresc i cuinat de supermercats, restaurants i empreses de càtering a entitats socials que atenen col·lectius vulnerables. L’activitat va començar a la ciutat de Barcelona i es va anar estenent arreu de Catalunya a mesura que s’anaven afegint establiments donants al projecte. En el darrer exercici (2020), el Pont Alimentari va fer d’enllaç entre 57 establiments i 85 entitats socials receptores, possibilitant l’aprofitament de 457 tones d’aliments frescos i 8.986 racions de menjar cuinat.

Actualment, el servei té presència a les quatre demarcacions catalanes.

Quant a l’estalvi de CO2eq, l’aprofitament de 1.423 tones d’aliments frescos i 34.494 racions cuinades en aquests sis anys ha evitat l’emissió a l’atmosfera de 724 tones de diòxid de carboni (que s’haurien generat si s’hagués destruït aquest mateix menjar).

Sinergies i col·laboracions

Més enllà de les xifres, cal destacar les sinergies establertes amb entitats com l’Associació Egueiro, que des de 2016 dóna suport logístic al servei transportant i lliurant els aliments a diferents col·lectius de Barcelona amb bicicletes reutilitzades i remolcs de càrrega.

Així mateix, remarcar les col·laboracions de les empreses Valira i Bionatic Spain, que han donat suport al servei facilitant envasos reutilitzables i bosses biodegradables, i Full Safe Logistics i Grup GSR, que han estat aliats claus per a la logística i difusió de la campanya Remenja’mmm.

Campanya ‘Remenja’mmm’

Dins l’esforç de sensibilització que duu a terme el Pont Alimentari, l’any 2017 va posar en marxa una campanya per conscienciar tant els consumidors com la indústria de la restauració i l’hostaleria tot oferint propostes per prevenir i reduir el malbaratament. El principal actiu d’aquesta iniciativa és la bossa Remenja’mmm, un envàs especialment dissenyat i atractiu per aconseguir que els comensals es “desacomplexin” i s’enduguin a casa l’excedent que generen a les taules dels restaurants.

Així mateix, l’any 2018 el Pont Alimentari va crear els Premis Remenja’mmm per visibilitzar i reconèixer les bones pràctiques en el sector de la restauració. En l’edició de 2020 (la tercera), van ser guardonats el restaurant Pa i Raïm de Palafrugell (primer premi), el Cèntric Gastro del Prat de Llobregat (segon premi) i l’INS Baix Empordà (menció especial).

Participació en jornades

Per tal de donar a conèixer el servei i conscienciar sobre la importància d’aprofitar el menjar, el Pont Alimentari intervé en nombroses jornades, destacant el cicle Reduir el malbaratament, alimentar el planeta, que va tenir lloc l’any 2019 al Palau Macaya de Barcelona i va comptar amb ponents internacionals. També participa en les reunions del comitè estratègic català EcoWaste4Food de l’Agència Catalana de Residus i en la universitat d’estiu de Mercabarna. A més, col·labora amb el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural en l’elaboració de les eines necessàries pel desplegament de la llei 3/2020 de Prevenció del Malbaratament Alimentari a Catalunya.

Projectes als barris

Des del Pont Alimentari s’han engegat altres projectes com Nodrim Sant Andreu, un exercici comunitari entre equipaments, empreses, serveis públics i entitats socials, que vol promoure una alimentació saludable i sostenible al districte de Sant Andreu de Barcelona. També s’ha realitzat una diagnosi del malbaratament i les necessitats alimentàries dels districtes de Nou Barris i Horta-Guinardó a petició de l’ajuntament de Barcelona,. El Pont Alimentari també està present a l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva i fa sensibilització en escoles, empreses i ajuntaments que ho sol·liciten.

Sobre Banc de Recursos

La Fundació Banc de Recursos neix fa 20 anys amb la voluntat de lluitar per una distribució més justa de la riquesa i un model de consum més responsable. Promou la reutilització de materials i equipaments d’empreses (excedents o utilitzats però que encara estan en bon estat) derivant-los cap a entitats socials a través del Pont Solidari. En l’àmbit alimentari, impulsa la reducció del malbaratament amb el projecte Pont Alimentari, que desenvolupa juntament amb Rezero.

Sobre Rezero

Rezero (Fundació Prevenció de Residus) és una entitat que vetlla per canviar el model de producció i consum cap al Residu Zero, impulsant accions i polítiques de prevenció de residus i treballant en xarxa amb els agents econòmics i socials. En l’àmbit del malbaratament alimentari impulsa el Pont Alimentari conjuntament amb la Fundació Banc de Recursos.

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.