“Menys malbaratament, més solidaritat”. Aquest lema del Pont Alimentari, que vam agafar fa un any com a eslògan principal del projecte, sembla que va escampant-se i prenent cada vegada més embranzida. Com a projecte, el Pont Alimentari va creixent, a poc a poc i amb bona lletra, en nombre d’empreses donants i d’entitats receptores. Però sobretot veiem que al voltant d’aquest tema estan sorgint un seguit d’iniciatives, fruit del sentit comú i de la solidaritat, que treballen per combatre aquesta problemàtica i alhora per pal·liar una necessitat social urgent.
Així, hem vist com l’ajuntament de Mataró acaba d’aprovar al ple municipal per unanimitat una resolució per aprofitar els excedents alimentaris de Menjadors Escolars, supermercats i establiments de restauració; a Santa Coloma s’està debatent una proposta similar; l’ajuntament de Corbera de Llobregat ja ha signat un conveni de col·laboració amb un centre escolar i l’empresa gestora del menjador; o l’ajuntament de Reus -pioner en l’aprofitament d’excedents alimentaris- que a través del programa “Gestió Alimentària Responsable en la distribució solidària d’aliments” facilita des del 2012 l’aprofitament de menjar fresc i cuinat dels establiments de la ciutat i el reparteix entre famílies que el necessiten. També al Parlament de Catalunya es debatrà properament una llei per promoure que els restaurants emplatin el menjar sobrant i facilitar que els clients puguin endur-se’l.
Però és que a nivell europeu ens duen un bon avantatge: França va aprovar al mes de febrer una llei per la qual prohibia als supermercats de 400 m2 o més llençar aliments en bon estat per ser consumits i les sancions en cas d’incompliment pugen a 75.000 € o fins a dos anys de presó. A Dinamarca ha obert “WeFood”, el primer supermercat que només ven el menjar que els altres supermercats llencen perquè el producte caduca al cap de pocs dies o perquè té alguna tara i el descarten.
Tot plegat sembla conduir-nos en la bona direcció: acabar amb el malbaratament quan encara més de 800 milions de persones pateixen fam crònica. Des del Pont Alimentari hi posem el nostre granet de sorra treballant per sensibilitzar i aprofitar el que està al nostre abast.