Skip to main content

Nota de premsa

By July 15, 2015October 16th, 2015Dossier de premsa

NOTA DE PREMSA

En marxa el Pont Alimentari: un projecte per reduir el malbaratament i potenciar la solidaritat

  • Una vintena d’entitats i empreses es posen d’acord per aprofitar els excedents del sector de la restauració i del comerç d’aliments al detall.
  • El Departament de Territori i Sostenibilitat dóna suport a la iniciativa, a la qual ja s’han adherit empreses com el Grup Bon Preu, Valira o l’empresa de restauració F. Roca

Barcelona, 15 de juliol de 2015

Avui, 15 de juliol, s’ha presentat a la sala d’actes del Col·lectiu Ronda el projecte Pont Alimentari , impulsat per Banc de Recursos i Prevenció Residus i Consum. És una iniciativa que pretén reduir el malbaratament alimentari i alhora sensibilitzar la població sobre aquesta qüestió. El projecte, que es troba en prova pilot fins a finals de setembre a la ciutat de Barcelona, compta amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i està funcionant amb una vintena d’entitats i empreses adherides.

Els tres eixos fonamentals del Pont Alimentari són: oferir una diagnosi i una proposta de bones pràctiques envers el malbaratament alimentari a les empreses; accions de sensibilització; i una xarxa d’interacció entre empreses donants i entitats receptores d’aliments per tal d’aprofitar els excedents i donar resposta a una necessitat social. Per això, el projecte es dirigeix a empreses de càtering, restauració o comerços d’aliments que vulguin reduir el malbaratament alimentari als seus establiments i donar els seus excedents, i també a entitats de suport a col·lectius vulnerables de la ciutat de Barcelona (infants, gent gran, famílies, menjadors socials…). Alhora, vol difondre els beneficis ambientals i socioeconòmics associats a la reducció del malbaratament alimentari i incidir en els hàbits dels consumidors, normalitzant actituds com endur-se el menjar i la beguda no consumida dels restaurants o comprar seguint uns criteris adequats.

Segons Rosa Garcia, directora de la Fundació Prevenció de Residus i Consum, “aquest projecte complementa altres iniciatives aportant tres aspectes diferenciadors: reducció de residus a través de la diagnosi a les empreses i propostes de bones pràctiques; els usuaris de les entitats socials es beneficien de les propietats nutricionals de les empreses col·laboradores; la immediatesa en aprofitar els excedents alimentaris cuinats o frescos d’aquestes empreses”.

A la roda de premsa hi ha assistit representants de les entitats beneficiàries i també de les empreses donants, així com la Sra. Pilar Chiva, directora de l’Àrea de Prevenció i Foment del Reciclatge de l’Agència de Residus de Catalunya, que ha explicat que “combatre el malbaratament alimentari és un dels objectius prioritaris no només a nivell regional sinó també a nivell europeu”.

Per a Sònia Bardají, directora de l’Associació de Famílies Monoparentals de Catalunya, “ser part del Pont Alimentari els permet suplir una necessitat bàsica que moltes famílies no poden satisfer”. En canvi, Jordi Clusella, representant de l’empresa donant F. Roca, ha explicat que “el Pont Alimentari els ajuda a fer un pas més en la millora de la seva gestió aplicant bones pràctiques per reduir encara més el malbaratament”.

Catalunya encara malbarata aliments

“ A Catalunya es llencen 35 kg anuals de menjar per persona només a les llars” ha detallat jesús Lanao, director del Banc de Recursos, “una dada que podria triplicar-se si es té en compte el malbaratament al llarg de tota la cadena de producció. Alhora, el 22% de la població del país viu per sota el llindar de la pobresa i, a Barcelona, la pobresa continua augmentat amb 55 dels 73 barris per sota de la mitjana de renda familiar segons dades del propi Ajuntament.

A nivell ambiental, l’impacte dels residus d’aliments de les empreses que, de no ser aprofitats, acaben als circuits de residus, suposa no només un desaprofitament de recursos naturals i energia sinó també un gran impacte ambiental a nivell d’emissions de carboni.

 

Més informació: Mariona Ortiz (679416825), Marta Beltran (676 488 720)

Si voleu més informació gràfica, contacteu amb la Marta Beltran.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.