Skip to main content

L’ecoxef Dan Barber és considerat un gran actiu en la lluita contra el malbaratament alimentari a tots els nivells de la cadena alimentària. El cuiner porta el seu ecologisme culinari als seus restaurants.

Barber, juntament amb el seu equip promouen iniciatives per evitar el malbaratament i obrir els ulls als clients. Una de les quals és WastED, iniciada al restaurant Blue Hill de Nova York l’any 2015. Entre els diferents plats del restaurant, trobem l’opció del menú WastED, que es centra en aliments que normalment es llencen durant la recol·lecció i distribució o en restes que sobren en la preparació de plats.

En les opcions d’aquest menú d’aprofitament, trobem pells de verdures o peixos com a tires cruixents. Caps de peix per fer caldo, en el que es desfà tot el seu contingut. Troncs de coliflor i bròquil que es converteixen en fils com fideus. Pomes i altres fruites tocades acaben com a postres i compotes. S’aprofiten totes les polpes dels cítrics o la part més sangonera i fosca de la tonyina que es transforma en mos exquisit.

Iniciativa en expansió

A més, la iniciativa WastED, des del seu inici ha crescut i va més enllà. És una comunitat que engloba xefs, grangers, peixaters, distribuïdors, dissenyadors i minoristes que treballen junts per tal de reconèixer els residus que es produeixen en la cadena alimentària, amb l’objectiu d’incloure’ls cada dia en els seus menús.

Actualment la iniciativa no només està al Blue Hill de Nova York, sinó que, des de l’abril de 2017  la trobem també a Londres, al restaurant «Selfridges».

Barber també té muntat un centre d’educació alimentària i agrícola (el «Blue Hill granja») per tal de canviar la forma en que els Estats Units mengen i produeixen. El xef ha estat escollit per la revista Time com un dels homes més influents del món i aquestes iniciatives són un pas mes en la seva trajectòria culinària basada en una gastronomia responsable i sostenible, dins d’un marc de consum conscient.  Les seves experiències i elements de futur les recull en el seu llibre The Third Plate.

Més informació: http://www.wastedlondon.com/

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.